Det er få lyspunkter i den alvorligste økonomiske krisa på Sri Lanka siden uavhengigheten i 1948. I slutten av juni ble alt salget av diesel og bensin til privatpersoner stoppet i to uker, fordi landet er i ferd med å gå tomme for drivstoff til samfunnskritiske oppgaver.
Situasjonen er alvorlig og landet forbereder seg nå på det som ser ut til å bli en stor sultkatastrofe.
Myndighetene anmoder folk om å stålsette seg for de neste månedene, og at folk må regne meg å kutte et måltid eller to om dagen. Men hva skal folket stålsette seg med?
Det er tomme hyller i matbutikkene og apotekene, prisene på matvarer har steget til tre-fire ganger, og det tar gjerne en dag eller to i kø for å fylle bensintanken.
FORUT har sammen med Norwegian Human Rights Fund, Caritas og Den norske kirke skrevet en orientering til norske myndigheter der organisasjonene viser sin solidaritet med befolkningen som krever sine menneskerettigheter, forklarer bakgrunnen for krisen og kommer med flere anbefalinger for å hjelpe det hardt prøvede landet.
Håpløshet
Sri Lankas myndigheter forhandler nå med flere enkeltland og Det internasjonale pengefondet om nye lån og kreditter som kan bremse den økonomiske krisa og de alvorlige ringvirkningene for folk flest, skriver BBC.
Mange på Sri Lanka står stadig mer rådville og fortvilet i møtet med matmangel, varemangel og mangel på drivstoff. I månedsvis har køene vokst foran landets bensinstasjoner, og nå stenges pumpene for vanlige folk. Væpnede vakter skal sørge for ro og orden.
En taxisjåfør som BBC snakket med i slutten av juni fortalte at han er helt avhengig av dagslønna han tjener, men uten bensin blir det ingen kjøring av kunder og inntekter til innkjøp av mat til familien. En annen sjåfør forteller om to dager i kø, uten at han er noe nærmere å få fylt tanken. En tredje taxisjåfør i Kotahena utenfor Colombo beskriver hvordan han opplever at alt rundt han ødelegges.
– Min familie var vant til tre måltider om dagen, men nå må vi klare oss på to måltider. Hvis dette fortsetter, må vi redusere til ett måltid om dagen, forteller sjåføren.
Ber om hjelp
Regjeringstalsmann Bandula Gunewardena sier til BBC at Sri Lanka aldri har stått overfor en så stor økonomisk krise som nå, og at myndighetene har sendt representanter til blant annet Russland og Qatar for å forsøke å skaffe rimelig olje.
Ved inngangen til juli har landet under 15.000 tonn drivstoff på lager, og ifølge myndighetene er dette normalt bare tilstrekkelig til en ukes forbruk i landet.
– Vi gjør alt vi kan for å skaffe mer olje, diesel og bensin, men vi vet ikke når vi lykkes med dette, sa energiminister Kanchana Wijesekara til pressen 26. juni.
Flere land har også samtaler med Sri Lanka angående hjelpetiltak. Utenriksminister Antony Blinken i USA er blant dem som har gått ut og meldt at landet skal hjelpe Sri Lanka i de vanskelige tidene landet nå opplever.
Fridager for å dyrke mat
Tidligere i juni ble det også kjent at myndighetene på Sri Lanka gir en million offentlige ansatte fri hver fredag fram til og med august, slik at de kan arbeide med egne avlinger. Dette tiltaket er ment å demme opp for en økende frykt for alvorlig matmangel i månedene framover.
Risavlingene på Sri Lanka er kraftig redusert etter at den nylig avgåtte regjeringen stanset all bruk av kunstgjødsel i fjor. Den nye regjeringen, under ledelse av statsminister Ranil Wikremesinghe, har nylig uttalt at tiltak for økt produksjon av ris må settes i gang, fordi det er klare tegn til at matvarekrisa på Sri Lanka blir stadig verre.