Elever med superkrefter

Elevene på Sandefjord videregående skole samler inn hundretusenvis av kroner hvert år og har gjennom det forandret livene til mennesker i flere landsbyer på Sri Lanka. Det er lett å la seg imponere. Men hva er hemmeligheten?

Snart er det sommer og ferietid, men først skal Maria Wangberg og Tiril Olivia Nyheim Slettingdalen avslutte et skoleår på Sandefjord videregående skole sammen med 2.184 medelever. 

Midt i sommervarmen og eksamenstida har de nok en gang samlet inn flere hundre tusen kroner i en solidaritetsaksjon som sørger for boliger, brønner og framtidshåp for hjemvendte flyktninger nord på Sri Lanka. 

171 familier har fått en tomt og et hus gjennom dette samarbeidet så langt. 40 brønner og 165 toalettbygninger er satt opp, og innsatsen fortsetter.

Snakk om unge superkrefter brukt på en god sak!

Begge jentene stråler med sommersola, og er egentlig ganske fornøyd med innsatsen de nok en gang har lagt bak seg i samarbeidet med FORUT. Maria har vært med i dette solidaritetsarbeidet i alle sine tre år på skolen og er nå elevrådsleder. Tiril kom inn i solidaritetskomiteen i fjor og har vært leder i solidaritetskomiteen i sitt andre år på videregående.

Verdifull erfaring

– Jeg fikk et godt inntrykk det første året jeg var med, og er egentlig ganske stolt av hva vi får til, sier Tiril. 

Hun forteller at hun raskt tenkte at hun ville bidra med litt praktisk innsats, fordi hun mener slike erfaringer er viktige for alle. 

– På ungdomsskolen hadde vi et samarbeid med SOS Barnebyer, og i det første året på videregående tenkte jeg at det er fint å engasjere seg enda litt mer for andre. 

Det er mye arbeid i en slik solidaritetskomite på landets største videre gående skole, men Tiril tenker først og fremst på at hun får mye igjen for innsatsen. 

– Dette er verdifullt og noe som jeg kan bruke videre i min egen drøm om legeutdannelse og oppdrag for Leger Uten Grenser i framtida!

Informasjon gir motivasjon

Maria har lang erfaring med FORUT-samarbeidet, og har blant annet vært på prosjektbesøk til Sri Lanka sammen med andre fra skolen. 

– Det gjorde sterkt inntrykk å se hvordan pengene fra vår skole kunne føre til bygging av enkle bolighus til ekstremt fattige familier som hadde mistet alt de eide etter mange år på flukt fra borgerkrigen på øya, har Maria fortalt tidligere. 

I det siste skoleåret har hun vært opptatt med flere viktige elevsaker som elevrådsleder, men hun har også bidratt til engasjement og innsats for arbeidet på Sri Lanka.

– Siden vi er en så stor skole, har vi et elevråd med hele 180 elever! Men vi møtes ikke så ofte. Vi organiserer arbeidet i mindre grupper og avdelinger. Selv om det er mange elevtillitsvalgte, er det alltid en «indre kjerne» som blir mest aktiv, og på Sandefjord VGS er denne kjernen på rundt 50 elever, forteller Tiril og Maria.

– Noe av det viktigste vi kan gjøre, er å spre god informasjon og på den måten skape motivasjon til innsats for medelevene våre, sier de to. 

– Det er alltid behov for konkret informasjon, slik at så mange som mulig forstår hvor effektivt og godt vi arbeider sammen med FORUT for gjenbosetting av flyktninger nord på Sri Lanka, sier Maria.

LES OGSÅ: Hus og minner for livet – Sandefjord vgs på Sri Lanka

Nærhet er avgjørende

Hovedutfordringen på en videregående skole er å få alle til å forstå arbeidet som gjøres i et land på den andre siden av kloden. 

– I dette skoleåret synes jeg at vi har hatt et bra samarbeid, men samtidig tenker jeg at vi fortsatt kan bli enda bedre på informasjonsarbeidet og på å skape engasjement blant alle elevene, sier Tiril.

Hun forteller om bruk av sosiale medier og Teams, både med innhold fra FORUT og fra skolen selv. På den måten blir aksjonen og alt skolen bidrar med på Sri Lanka synlig for elever og andre.

– Det viktigste budskapet mitt til nye elever som kommer inn i solidaritetskomiteen er at de må jobbe hardt med inspirerende tekst, foto og video, sier Tiril.

Maria overrekker skjøte på tomt og hus til en familie.

Panteaksjon!

I det siste skoleåret har solidaritetskomiteen hatt ansvaret for innsamling av flasker for pant. Det har vært en veldig god del av aksjonen, forteller Maria og Tiril.

– Vi bestemte at vi ville samle inn tomgods flere steder på skolen, så elevene på Kunst-, design- og arkitekturlinja bygde små kopier av husene vi finansierer på Sri Lanka, sier Tiril. 

– På veggene på disse «pantehusene» har vi hatt litt informasjon om arbeidet på Sri Lanka, og så har solidaritetskomiteen hatt ansvaret for tømminga av disse «pantehusene» i flere omganger. Begge ler godt, og slår fast at jobben ikke er helt ferdig. 

– Det gjenstår sinnsykt mye panting for oss, altså!

Godt samarbeid

Status for solidaritetsaksjonen i Sandefjord er at det per 22. mai er samlet inn kr 478.524,-. Det betyr at skolen nok en gang blir en stor og viktig i bidragsyter til trygge barn og en ny start for mange familier på Sri Lanka. Fortsatt kommer det inn enkeltbeløp fra noen elever og fra flaskepantingen. 

– Det viktigste for at vi skal lykkes, er at elevene får seg et arbeidsoppdrag på aksjonsdagen, forteller jentene. 

I dette skoleåret var aksjonsdagen 3. mai. Maria og Tiril forteller om elever som gjør oppdrag hjemme, og om elever som selv betaler inn fra en deltidsjobb de har. 

– I tillegg har vi heldigvis Sandefjord Blad, som også skriver om at vi trenger oppdrag rundt omkring i lokalsamfunnet, sier Tiril.

– Så må vi også skryte litt av FORUT, skyter Maria inn. 

­– Det som er så fint med FORUT, er at vi alltid får raske svar og hjelp når vi trenger det. Det er også fint at vi får skoleundervisning om Sri Lanka og vår innsats der hvert skoleår, slik at elevene her selv får høre om hvor konkret og bra innsatsen vår er!

Snart er det sommerferie, så nå blir det vel godt å slappe av etter mye innsats?

– Jeg blir egentlig ikke så sliten av dette, sier Tiril. 

– Jeg kunne gjerne ha gjort hele jobben på nytt! 

Maria er enig. 

– Jeg er ikke sliten, jeg tenker heller at jeg får mer energi av dette! 

Så ler begge godt, og går tilbake til en siste innsats før skoleåret går over i sommerferie.

Se en kort dokumentarfilm fra da elever fra Sandefjord vgs besøkte Sri Lanka i 2018.

Siste nyheter