FORUT-partner krever handling fra Sør-Afrikas president

Les mer: FORUT-partner krever handling fra Sør-Afrikas president

Tidligere i februar holdt Sør-Afrikas president, Cyril Ramaphosa sin årstale, State of the Nation Address. Dette er en tale der presidenten rapporterer om situasjonen på flere områder i landet. Talen er også en anledning til å presentere hva presidenten ønsker å fokusere på og løfte frem i sitt arbeid i tida framover.

Krav om strengere alkoholkontroll

FORUTs partner i det Sørlige Afrika, Southern African Alcohol Policy Alliance, SAAPA, var på plass utenfor City Hall i Cape Town, der president Ramaphosa holdt talen sin. Der brukte SAAPA anledningen til å kreve at presidenten nå får vedtatt og iverksatt loven Liquor Amendment Act, som har ligget klar som lovtekst siden 2017.

Tragedien i Enyobeni

Natt til 26. juni 2022 døde 21 ungdommer i byen Enyobeni i Sør-Afrika. Dette var en tragedie der ungdom helt ned i trettenårsalderen fikk inngang til en klubb der det ble delt ut gratis alkohol. Det er mistanker om at dødsårsaken til mange av de 21 ungdommene var alkoholforgiftning.

SAAPA har siden denne ulykken flere ganger bedt om at loven som vil forebygge at ungdom får kjøpt alkohol, og dermed forebygge skader og ulykker, blir iverksatt. Da presidenten holdt sin tale, var blant annet to av foreldrene som mistet sine barn i Enyobeni på plass utenfor City Hall i Cape Town. Sammen med mange andre stiller de krav om at noe må gjøres, og at presidenten lytter og gjør noe med dette nå.

Foreldre aksjonerer i Cape Town, med krav om bedre kontroll ved skjenking og omsetning av alkohol, etter mistanke om at alkoholforgiftning tok livet av 21 barn i Sør-Afrika i 2022. Plakaten viser bildet av alle barna som mistet livet i Enyobeni i juni 2022.

Les mer om tragedien i Enyobeni her https://forut.no/tragedien-i-sor-afrika/

Ingen lovnader

Dessverre var ikke alkohol og innføring av strengere lover tema i talen til president Ramaphosa. Men det betyr ikke at SAAPA gir opp. Aadielah Maker Diedericks er regional koordinator i SAAPA, og er tydelig i beskjeden om at alkoholsalget til ungdom nå må ta slutt.  SAAPA har i mange år, også før ulykken i Enyboni, bedt regjeringen følge opp sin egen alkoholpolitiske strategi fra 2016, der Liquor Amendmend Act er en av flere deler i denne strategien.

Her kan du lese mer om Southern African Alcohol Policy Alliance – SAAPA: https://saapa.africa/

Siste nyheter