Langsomt ut av fattigdommen

Noen få mil fra nordspissen av Sri Lanka vokser det stadig fram små hus med blå vegger og litt plass for kjøkkenhager. I en av døråpningene står Pirathapan. Hun er en hjemvendt krigsflyktning, og hun er langsomt på vei mot et bedre liv.

Pirathapan er 29 år, og har datteren Deeksha på armen da FORUT besøker familien som endelig er tilbake der de hører hjemme, ikke så langt fra hovedveien som forbinder Jaffnahalvøya med resten av landet.

Endelig hjemme

De har lagt bak seg mange år som flyktninger, og mange år i påvente av at de kan komme trygt hjem. Endelig er dette området ryddet for miner og lagt ut for gjenoppbygging i et samarbeid mellom lokale myndigheter og FORUTs lokale partnerorganisasjon Rahama.

Alt var nedbrent og ødelagt da borgerkrigen tok slutt i 2009, og minefeltene har i mange år etter det bremset opp gjenbosettingen i nord.

– Det koster lite å legge ut disse minene, men det koster en formue å få dem trygt og fullstendig fjernet, forteller lokale hjelpearbeidere.

Mangel på penger og mangel på mineryddere gjør at det fortsatt er enkelte områder som er livsfarlige, femten år etter at borgerkrigen ble avsluttet.

Kjøkkenhagen og toalettet hos familien.

Et lite hus, en liten start

Pirathapan forteller at de er fem i dette lille huset som de fikk tildelt i 2023.

– Mannen min er bygningsarbeider, og sammen med mine foreldre dyrker jeg kjøkkenhagen. Det blir noen kroner i inntekter på jobben til mannen min, men vi er helt avhengige av at vi får dyrket mye mat selv, forteller hun.

– Mine foreldre er pensjonister uten særlige inntekter, og jeg er hjemmeværende med datteren vår. Det er mange munner å mette på lite penger, men vi klarer oss på et vis.

– Hva dyrker dere?

– Vi dyrker bønner, eggplant og chili. Planen er at vi skal få pakket og solgt mye av hver avling på det lokale markedet, slik at vi kan kjøpe inn annen mat vi trenger. Det går ganske bra, men siden det er så langt til brønnen er det et daglig slit med å holde tørken unna, forteller Pirathapan.

Da FORUT er på besøk er det blå himmel og 34 varmegrader, så den lille tanken med vann må fylles opp flere ganger om dagen. Det er bestefar Thurairasan sin oppgave.

– Det er mye arbeid med denne kjøkkenhagen, men jeg er først og fremst lykkelig for at familien er samlet igjen på dette hjemstedet, etter så mange år på flukt, sier faren og bestefaren.

Han forteller at familien bodde her lenge mens borgerkrigen raste fra 1983, men til slutt måtte de søke tilflukt i et flyktningesenter i Jaffna by, et par mil lenger nord.

Thurairasan og datteren Pirathapan.

Stadig nye hus

Familiens nabolag heter Palai. Her har engasjerte elever ved Sandefjord videregående skole sørget for å etablere hundrevis av små hus. Skolen i Norge har i flere år hatt egne FORUT-aksjoner, og på den måten finansiert stadig flere av de blå husene som skal være en god starthjelp på veien ut av fattigdom. I andre landsbyer i nordområdene har penger fra FORUT-faddere og elever ved Hetland videregående skole i Stavanger også bidratt til at flyktninger kan bosette seg i sine opprinnelige områder.

Husene og kjøkkenhagene skal sakte med sikkert forbedres og utvikles, slik at dette etter hvert gir et godt grunnlag for tryggere og bedre liv for titusenvis av mennesker som fortsatt strever for å få nok mat på bordet hver dag.

Borgerkrig og pandemi er etterfulgt av en omfattende og alvorlig økonomisk krise på Sri Lanka, og det er de aller fattigste som kjenner krisa og mangelen på mat best. Mange nord på Sri Lanka har de siste par åra redusert antallet daglige måltider fordi inntekter svikter og priser øker. 

Takk

Pirathapan holder Deeksha på armen, og er takknemlig for både besøket og støtten fra Norge.

– Jeg tror vi skal komme igjennom krisa, og komme oss videre som familie. Det vanskeligste nå er at det er så langt til brønnen, fordi vi trenger mye vann hver dag. Jeg håper vi kan få hjelp med en brønn som ligger nærmere oss, slik at min far ikke må gå alle disse turene etter vann hele tida. Da kan vi bruke mer tid sammen på stell av kjøkkenhagen, og øke avlingene, sier Pirathapan.

Vi håper hun har rett, fordi FORUTs innsats for trygge barn handler nettopp om dette: hvordan familier kan etablere seg på nytt etter krig og krise, og starte det langsomme arbeidet ut av fattigdom. Det er slik flere gode krefter arbeider sammen, slik at Deeksha i dette blå huset kan vokse opp med mer trygghet enn det besteforeldrene og foreldrene har hatt i sine liv.

Du kan bli med på innsatsen og gjøre verden tryggere for barn. Bli FORUT-fadder!

Samling i Palai i mars 2024, der en gruppe med FORUT-faddere fikk være med på formell overlevering av hus og toaletter til nye familier.

Siste nyheter