Det er 40 år siden Gjøvik-organisasjonen FORUT og APSA i Bangalore i India startet å samarbeide med et felles mål om å gjøre barn i India tryggere. Mandag ble en ny partneravtale for de fem neste årene signert.
APSA-lederne Lakshapathi Pendyala og Sheila Devaraj var 2. september med på avtalesignering på FORUT-kontoret på Gjøvik. Både Statsforvalteren og Gjøvik kommune var representert.
– Vi har invitert APSA-ledelsen til Norge for å feire 40 år med likeverdig partnerskap og signere en ny avtale, men også for å dele erfaringer med lokalt ledet utvikling. Det handler om å overføre mer makt til partnere i det globale sør i utviklingssamarbeidet. Det er et tema som opptar mange i vår sektor om dagen, og vi har lært mye om dette gjennom 40 år med APSA og senere med andre partnere, sa Ida Oleanna Hagen, generalsekretær i FORUT.
Lokalkunnskap i førersetet
Lakshapathi Pendyala møtte FORUTs første generalsekretær, Terje Heggernes, på et studieprogram i utviklingssamarbeid i Birmingham i 1984. Det ble starten på et spesielt partnerskap som skulle forme både FORUT og APSA. De var enige om at målet må være å styrke folk så de kan kjempe for sine egne rettigheter.
– Samarbeidet begynte i det små. Den første søknaden om støtte jeg sendte til Terje var på 300 norske kroner, kunne Lakshapathi fortelle til latter fra tilhørerne.
Men resultatet er ikke noe å le av. Siden den gang er tusenvis av barn i India reddet ut av barnearbeid, vold og overgrep.
Sheila Devaraj fortalte om APSAs imponerende arbeid i slummene i Bangalore i dag, med mer enn 140 ansatte som gjør en enorm innsats for de svakeste i samfunnet.
– Vi driver blant annet Drømmeskolen, en skole for barn som av ulike grunner ikke har fått mulighet til å være en del av det offentlige skoletilbudet. Her kan barna være trygge, lære og etter hvert sluses inn i vanlig skolegang, sa Sheila.
Partnerskapet med APSA ble en modell for hvordan FORUT inngikk kontrakter med nye partnere, med likeverdighet og respekt som grunnprinsipp. I dag har bistandsorganisasjonen på Gjøvik 17 partnerorganisasjoner i Asia, Afrika og Latin-Amerika.
Innlandet og utlandet
Assisterende statsforvalter i Innlandet, Sigurd Tremoen, takket FORUT for å ta Innlandet ut i verden – og verden inn i Innlandet.
– I tøffe tider er det barn og kvinner som lider mest. Derfor er jobben APSA og FORUT gjør så viktig. Noe av det viktigste vi kan gjøre er å investere i folk, sa Tremoen.
Varaordfører i Gjøvik, Torvild Sveen (Sp), benyttet anledningen til å trekke fram verdien av grasrotarbeid.
– Dette arrangementet i dag minner oss på hva grasrotarbeid er. Vi kunne vært samla i en stor sal på et flott hotell, men vi sitter her i gangen mellom kontorene i FORUTs lokaler i Roald Amundsens veg på Gjøvik. Det er sånn det skal gjøres. Man trenger ikke alltid store ressurser for å få jobben gjort, sa Sveen.
– Jeg mener vi på Gjøvik er forplikta til å bidra til å gjøre barn tryggere andre steder i verden. En grunn til det er arven etter Johan Castbergs barnelover, som sikret barn rettigheter lenge før barnekonvensjonen kom på plass.
Sveen kunne også overbringe en hilsen til jubilantene fra barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).
Vil du bli med på å gjøre barn tryggere i India? Bli FORUT fastgiver!