Nytt tverrfaglig undervisningsopplegg

FORUT Skoleløpet er tilbake med en ny aksjon, denne gangen om Angel (7) fra Nepal. Opplegget handler om barns rettigheter, bærekraftig utvikling og hvordan vi kan alle bidra til en bedre verden.

FORUT Skoleløpet 2020/21 har fått navnet «Læring gir energi». Hovedtema er FNs bærekraftsmål nummer fire, god utdanning, og at alle barn har rett til skolegang.

Temaet konkretiseres gjennom hverdagen til sju år gamle Angel som bor i en landsby i fjellområdet Dolakha i Nepal. Her har FORUT bygget en ny, jordskjelvsikker skole etter at den gamle raste sammen under jordskjelvet i 2015. Skolen er utstyrt med et solcelleanlegg som gir nye muligheter for god undervisning og læring.

Smittefritt skoleløp

– Skoleløpet er tilrettelagt slik at det kan gjennomføres på en trygg og smittefri måte. Vi har utarbeidet en smittevernveileder for gjennomføringen som bygger på de nasjonale retningslinjene for smittevern, sier FORUTs kommunikasjonssjef, Øyvind Strand Endal.

FORUT Skoleløpet er et tverrfaglig pedagogisk opplegg som kombinerer teoretisk kunnskap og fysisk aktivitet. Materiellet er gratis og lett å ta i bruk, men deltagerskolene forplikter seg til en innsamling til FORUTs bistandsarbeid i Asia og Afrika. Det gjøres gjennom et sponsorløp. FORUT er medlem av Innsamlingskontrollen.

Angel (7) fra Nepal er hovedperson i opplegget «Læring gir energi».

Fellesskap uten å stå tett i tett

– Gjennom deltagelse i FORUT Skoleløpet kan skolen oppleve følelsen av fellesskap på tvers av trinn og klasser og samtidig tilfredsstille hensynet til smittevern, sier Endal.

– Å samles om et prosjekt der målet er kunnskap om og arbeid for FNs bærekraftsmål og barns rett til utdanning gir kollektiv stolthet og styrker tilhørigheten til egen skole.

– Positive effekter på elevene

Materiellet inkluderer en undervisningsfilm, musikk og dans, elevhefte, lærerveiledning, diplom og en plakat om barns rettigheter. Fysiker og NRK-programleder Selda Ekiz er blant dem som anbefaler FORUT Skoleløpet.

– Gjennom Skoleløpet får elevene både kunnskap om hvordan verden fungerer og fysisk aktivitet. Derfor anbefaler jeg det, sier Ekiz.

Selda Ekiz anbefaler FORUT Skoleløpet.

Elever og lærere ved Erfjord skule kan også varmt anbefale opplegget.

– Å arrangere Skoleløpet har veldig mange positive effektar på elevflokken vår. Det å lære om, tenkje på, identifisere seg med og ikkje minst gjere noko for menneske andre stader i ein heilt annan livssituasjon – det er fantastisk flott.

– Materiellet og ressursene frå FORUT er grundige og gode, og gjer det lett å legge arbeid med prosjektet inn i års- og periodeplanar i både norsk, naturfag, samfunnsfag og KRLE, skriver lærerne på Erfjord skule til FORUT.

Under kan du se undervisningsfilmen «Læring gir energi» fra FORUT Skoleløpet. Den er laget i to versjoner og dette er versjonen tilpasset 5. til 10. trinn.

Siste nyheter