Sani og Molina ble reddet

Fra barnearbeid og foreldre som forsvant til skolegang og en lys framtid. Møt Sani og Molina i Bangalore i India.

TEKST OG BILDER AV SINA ØVERSVEEN, STUDENT

Jeg har vært hos FORUTs partner APSA i Bangalore i to måneder og der fikk jeg møte to 13 år gamle jenter som nylig har gått fra å være Drømmeskole-elever, til å begynne på en offentlig
skole i området. To jenter som ble kjent hos APSA, som nå er gode venner og går i samme klasse. Begge jentene sier at de har lyst til å bli leger i framtiden. Livet deres har endret seg
veldig etter at de kom til APSA. Før de kom hit var nok ikke tanken på å bli lege tilstede.

Jentene har vært på barnehjemmet Nammane siden tidlig i 2015 og har gått på Drømmeskolen, en skole for de som har falt utenfor skolesystemet. På Drømmeskolen gikk de i NCLP-klassen. NCLP står for National Child Labour Programme og er et forberedelsesprogram for å begynne på ordentlig skole, for barn som har arbeidet fra ung alder og mangler en del undervisning. Der fikk de lære språket, alfabetet, tall og matematikk, i tillegg til å bli kjent med skolesituasjonen, lære disiplin og kommunikasjon, noe som har gitt de mer tro på seg selv enn de hadde tidligere.

Sani.

Disse to jentene har veldig likt utgangspukt. De har begge muslimsk bakgrunn og har arbeidet som hushjelper fra veldig ung alder. APSA er ikke sikre på hvor gamle de var da de startet, men de hadde aldri gått på skole før de kom til APSA. Begge to står uten familie, men de vet at de begge har to yngre søsken, som de ikke vet hva heter eller hvor er.

Sanis bakgrunn

Faren til Sani hadde alkoholproblemer og er død, og hun tror det var da han døde at moren tok med seg de yngre søsknene og forlot henne. Hun vet ikke noe om familien sin og hadde det ikke bra hos de hun jobbet for, før hun ble reddet av nødtelefonen hos APSA.

Molinas bakgrunn

Molina er et offer for trafficking og har vært barnearbeider i Chennai i nabostaten, før hun kom tilbake til Bangalore og etterhvert ble plukket opp av noen som skjønte at jenta ikke hadde det bra. Hun bodde på et statlig barnehjem før hun ble sendt til APSA; med håp om at rehabiliteringen hennes ville gå bedre her. Og etter noen tilpasningsproblemer i begynnelsen, trives hun nå veldig godt i Bangalore.

Molina.
Framtiden

Før jentene kom til APSA kunne de ikke kannada, som er det lokale språket i Bangalore og Karnataka. Men nå har de alle fagene sine på skolen på kannada og det går fint! I tillegg lærer de hindi og engelsk.

Med bakgrunnen disse jentene har, er det ikke så veldig overraskende å høre at de har slitt med aggresjonsproblemer, depresjon og frykt, men det er gledelig å høre at dette har forbedret seg.

Hos APSA får de rådgiving og får gå i terapi, de er i et trygt miljø og har både andre barn og voksne som bryr seg om dem.

APSAs virksomhet retter seg mot barn og slumbefolkning i Bangalore og Hyderabad. Organisasjonen ønsker å gjøre barn og slumbefolkningen i stand til å ta i bruk egne ressurser og jobber aktivt for å bekjempe barnearbeid og annen utnyttelse av barn gjennom alle sine ulike prosjekter.

Se også Sinas reisebrev fra hennes utplassering hos APSA, og bloggen hennes med mer tekst og bilder fra turen.

Siste nyheter