Gjennomføre Skoleløpet

Skoleløpet er en enkel aksjon, og forberedelsene trenger ikke være omfattende og tidkrevende for å lage en aktiv og viktig dag for hele skolen.

Dette skjer:

 1. Skolen får tilsendt et elevhefte med sponsorkort og et diplom til alle elevene. Skolen får også dokumentarfilmen “Alle trenger et hjem” på DVD, som i tillegg kan ses på nett. Skolen kan ta i bruk filmen og elevheftet for lesing, læring og samtale, og dette trenger ikke ta mer enn en skoletime. Man kan godt også bruke mer tid, men det som er viktig er at elevene danner seg et godt inntrykk av hva løpet er og hva de støtter.
 2. Del ut elevheftet med sponsokortene i god tid, og pass på at alle forstår hvordan disse skal fylles ut og skriver inn skolens SPLEIS-nummer på riktig sted.
 3. Skolen mottar også en plakat til hver klasse til å henge opp på skolen – bruk disse aktivt i tiden før selve løpet.
 4. Velg en løpsdag, og inviter foreldre og andre i lokalsamfunnet. Publikum er gøy!
 5. Pass på å ha en løype/runde som alle kan gjennomføre, gjerne med litt variert terreng. Lærere eller elever som ikke kan løpe kan være rundetellere, og også heie løperne frem!
 6. Ha drikkestasjoner og trivselselementer som musikk, heiagjeng, målbånd og speaker (mer utfyllende om dette lenger ned).
 7. Etter at skoleløpet er gjennomført, kan opplegget utvides ved at klassene fortsetter med utviklingssamarbeid som tema, kanskje koblet direkte til forholdene i Nepal, India, Sierra Leone og Sri Lanka?

HUSK å sende heftet med elevene hjem før gjennomføringen av FORUT Skoleløpet slik at de foresatte er orientert om hva som skal skje, og når det skal skje. De er også viktige tilretteleggere for at elevene får skaffet sponsorer.

HUSK også at FORUT sender ut en liten rapport på slutten av året, med informasjon og nyheter fra prosjektene som støttes. Vi oppfordrer skolene til å sende dette arket med elevene hjem.

Etter erfaringene fra tidligere løp har vi laget noen tips til hvordan skolen kan få til enda flere trivselselementer i løpsdagen.

Tips og triks

Årstid: Være ute eller inne?

 • Hvis det er forutsigbart og greit vær anbefaler vi å være ute, og gjøre timene eller dagen som er avsatt til løpet til en utedag for skolen. Da kan man bruke nærområder, idrettsplasser, løpebaner og turløyper i nærheten av skolen. Merk runden/løypene med bånd eller morsomme plakater – så blir det mer liv for løperne!
 • Er høstværet vanskelig kan man arrangere løpet inne. I så tilfelle kan hver runde lages noe kortere, siden avstandene blir mindre inne. Da anbefaler vi å lage “Tarzan”-løyper eller lignende, slik at det er noen elementer i løypa, ellers blir inneløping fort kjedelig.
 • Hvis vinteren kom tidlig kan man ha skoleløp med ski eller skøyter på  bena! Legg inn hoppkonkurranser eller annet moro på slutten for å få en fin avslutning på løpet.

Drikke eller fruktstasjon:

 • Uten mat og drikke duger helten ikke! Vi anbefaler på det sterkeste å ha drikkestasjoner med vann eller saft. Bruk elevenes egne kopper hvis man har det, eller skriv navn på engangskopper, og be elevene holde styr på hvor de setter dem mellomhver runde.
 • En pausestasjon med frukt og grønt er veldig populært og veldig sunt! Kanskje dere kan høre med lokalbutikken om sponsing av frukt til en slik dag.
 • Har dere satt av en hel dag til skoleløpet? Hva med å reise til nærmeste turløype, og heller ta matpakka der etter løpet? Da får man sett litt ny natur/nye områder, og matpakken smaker best ute!

Andre stemningselementer:

 • Musikk er alltid stemningsskapende, og et lite anlegg kan gjøre stor nytte for humøret. Spill energiske, artige sanger som barna kjenner igjen.
 • En “kommentator” eller speaker har gjort seg på flere av løpene FORUT har vært på, og kan være en god idè for å opprettholde motivasjonen. Bruk en populær lærer til å annonsere hvor lenge man har løpt, og hva pengene går til, hvor mange runder man til enhver tid har til sammen (samlet for hele skolen, ikke for hver løper) og eventuelle andre morsomme kommentarer.
 • Lærere heng med! De fleste barn synes det er morsomt når de voksne blir med, også når det gjelder Skoleløpet. Få lærerne til å slenge seg med, med egne sponsorkort, og bli med å løpe med elevene. Da kan også lærerne bidra med heiarop, motivasjon og kanskje løpe/gå med de som begynner å bli litt lei.
 • Utkledning er gøy uansett anledning og årstid. Hva med å la elevene løpe i rare hatter,englevinger, supporterdrakter, følehorn eller liknende – en av disse tingene de aldri ellers får ha på skolen. FORUT Skoleløpet kan være en anledning til å gjøre noe litt utenom det vanlige.
 • Sang gir alltid litt ekstra god stemning, og hvis skolen har en egen skolesang, eller klassene velger seg sine egne heiarop vil sang definitivt hjelpe på stemningen.
 • Heiagjeng – De som ikke kan løpe kan være med i skolens heiagjeng. Klipp strimler av plastikkposer og lag dusker som heierne kan ha, og finn på egne heiarop for skolen! Har du flere forslag? Send dem inn til FORUT – forut@forut.no