Strikker for en bedre verden

Da pandemien brøt ut og India ble hardt rammet, dro Hanne og Karin fram strikkepinner og garn for å hjelpe Innlandets bistandsorganisasjon. Nå har de to damene gjort tradisjon av sitt helt spesielle sokkelotteri. De som kjøper lodd støtter barnehager i slumområder i India og kan vinne unike ullsokker fra Tingnes.

Praten går jevnt og latteren sitter løst på «jinterommet» i klokkergården på Tingnes i Ringsaker. Stoff og garn i alle farger fyller rommet. Det er her Hanne Senstad og Karin Mertz Pladsen syr unike kjoler og strikker store mengder sokker. De møtes en gang i måneden for å dyrke hobbyen under navnet “2jinter”. 

– Føles nært 

De har snakket mye om FORUTs arbeid mot fattigdom og for en mer rettferdig verden. Hanne er FORUT-fadder og har reist på studietur til både Nepal og India for å komme tett på arbeidet hun støtter. Og hun har fortsatt kontakt med flere av menneskene hun har møtt. Det har gjort inntrykk og skapt engasjement. 

– FORUT føles nært. Jeg har fått et eieforhold til organisasjonen og prosjektene. Jeg føler at det er litt mitt også, smiler Hanne. 

For å kjøpe lodd i sokkelotteriet vippser du til 480 27 839. Kr 25 pr lodd. Trekningen er lørdag 20. november 2021 kl 17. 

Ideen til sokkelotteriet kom foran TV-en. 

– Jeg satt og strikka og så en reportasje om hvordan pandemien rammer de fattigste i India. Jeg kjente at jeg ville bidra, men måtte gjøre det på min måte. Så da dukka ideen om et sokkelotteri til inntekt for FORUT opp, og Karin ville selvfølgelig være med, sier Hanne. 

Støtter barnehage i India 

Nå er de inne i sin tredje periode med sokkelotteri. De to første rundene samla inn 78.000 kroner til sammen. Målet denne gangen er 50.000 kroner, for det er omtrent det FORUTs partner APSA India trenger for å drive en barnehage i et slumområde i Bangalore i et helt år. 

– Tenk at det ikke er mer som skal til for å gi en trygg hverdag til disse barna! Jammen skal vi klare det. Folk vil jo gjerne bidra. Noen har kjøpt lodd for 1000 kr. Flere har sagt at de gjerne støtter mer for at vi skal nå målet vårt, sier Karin. 

Hanne og andre FORUT-faddere besøker en av APSAs barnehager i et slumområde i Bangalore.
Unike premier 

Premiene er altså spesialstrikkede sokker. Men de to damene har helt ulik strategi i produksjonen. 

– Jeg er nødt til å ha en konkret person å strikke til, så vinnerne må kåres først, sier Hanne som tar i bruk hele fargespekteret i sine sokker. 

– Jeg har derimot strikka opp et lager allerede, sier Karin. Hun liker bedre å strikke i bestemte fargepaletter, gjerne med flere nyanser av samme farge. 

Felles er at ingen sokker er like. De er like unike som damene som lager dem. 

– Det hender vi yter litt ekstra service. En som vant sokker i sist lotteri har en tvillingbror. Da mente vi at de trengte tvillingsokker, så vi strikka til han også. Det var en god investering, for han kjøpte lodd for mye penger denne gangen, ler Hanne. 

Siden sist har de strikket opp omtrent 50 ekstra sokkepar som de har sendt ut som en bonus til folk som har kjøpt lodd. Så de som ikke vinner nå, har likevel en sjanse for å bli overrasket med gevinst. 

Mannen til Hanne, Rune Øygarden, fungerer som kommunikasjonssjef for 2jinter. Han har også reist på studietur med FORUT. Han tar bilder, hjelper til og heier fram damene og lotteriet. Men ifølge Hanne har han også en klar egeninteresse i å bidra. 

– Han liker at jeg strikker, for da sitter jeg i det minste stille. 

Hanne hilser på en elev ved Drømmeskolen til FORUTs partner APSA i Bangalore i India.
Stor frivillig innsats 

Engasjementet og innsatsen har tatt mange former og betydd mye for FORUT. Etter et sterkt møte med jentene på krise- og transitthjemmet Balika Peace Home i Nepal i 2018, dro Hanne i gang dugnad for å sy tøfler til jentene

I klokkergården på Tingnes er det brukte klær og strikkede halser som selges til inntekt for FORUT. 

I tillegg reiser 2jinter rundt og holder inspirasjonsforedrag om å lage kjoler av glede og gamle ullklær. Da klarer de ikke la være å nevne FORUT. Det viser seg nemlig at det å lage kjoler og hjelpe barn i land i sør har samme effekt. 

– Det er forskning som viser at man blir lykkeligere av å gjøre noe for andre. Det kan vi bekrefte at stemmer. Så jeg må få takke Nils Brodal som var den som vervet meg til FORUT-fadder. Jeg har blitt mer lykkelig av det, sier Hanne. 

Derfor har hun også vervet FORUT-faddere selv. Og enda én skulle det bli da FORUT var innom. 

– Jeg er ikke fadder ennå jeg, da, sier plutselig Karin. 

– Hæ? Er du ikke? spør Hanne. 

– Nei, du har jo ikke spurt. 

– Vil du bli FORUT-fadder? 

– Så klart, smiler Karin. 

Vil du kjøpe lodd i sokkelotteriet? Da kan du vippse til 480 27 839. Kr 25 pr lodd. Trekningen er lørdag 20. November 2021 kl 17. 

Du kan også støtte FORUTs arbeid ved å bli fast giver. Les mer om FORUT-fadder. 

Siste nyheter