På en av øyene utenfor Jaffna by, nord på Sri Lanka, finner vi noen av de som lever i den aller dypeste fattigdommen på øya. På Karaitivu besøker FORUT en liten og utrygg familie på fem.
Mellom palmene og langt fra bilveiene står det et skjørt reisverk. Noen enkle stokker holder et flettverk av palmeblader sammen. Det ser ut som et slags hus, men er noe av det mest utrygge som finnes.
Dette huset av palmeblader trekker fuktighet og har ingen dør eller vinduer. Inne er det et jordgulv, og knapt nok noen synlige eiendeler. På det som kalles kjøkken ligger det en rosa drikkekopp på jordgulvet. Det tilhører jenta som bor her. I tillegg finnes det noen kokekar, men ingen spor av fyringsved til bål eller mat.
De mest sårbare
Dette er den verste fattigdommen. Den som byr på nesten ingenting annet enn utrygghet og frykt for hva morgendagen bringer.
– I disse områdene er det mange dagarbeidere som leter etter inntekt, mye alkoholmisbruk og håpløshet, forteller Bandula Wijesinghe. Han er leder for FRIENDS, en av FORUTs partnerorganisasjoner på Sri Lanka gjennom mange år.
– Mange kvinner og barn her er hardt rammet av utrygghet, også fordi ektefellene er ustabile på så mange måter. Vi skulle så gjerne gjort veldig mye mer i disse områdene, men den økonomiske krisa og de store prisøkningene gjør at vi mangler penger til viktig innsats.
– Det gjør vondt å se levekårene i dette huset. Hva får dere til her?
– Denne familien er en av 142 familier som får nødhjelp i form av matvarepakker fra oss, først og fremst som et tiltak for at barnet i dette huset ikke skal bli underernært. Vi gjør løpende vurderinger i dette området, og ser at vi stadig står overfor familier som er direkte truet av sult.
– I matvarepakken som denne familien får, er det sju kilo ris, tre kilo linser og mais, og i tillegg to kilo med andre tilsetninger til et rismåltid. Dette er verdifull mathjelp til barn, fordi en økonomisk støtte her mest sannsynlig ville gå til far og hans dårlige prioriteringer, forteller Bandula åpent og ærlig.
I 2023 fikk til sammen 319 barn i disse 142 familiene hjelp gjennom slike matvarepakker, og noen fikk også hjelp med skolemateriell for at de ikke skulle droppe ut av skolen. Til sammen ble det i fjor brukt 67.433 norske kroner på dette tiltaket, som betyr at hver familie fikk hjelp for 474 kroner gjennom året. Det er ikke mye, men det er livsviktig for barna det gjelder.
Du kan også bidra til trygge barn på Sri Lanka. Bli FORUT-fadder!
Her bor en liten familie, helt nord på Sri Lanka. Dette er utrygge levekår, spesielt for barn.
Små steg og glimt av håp
Litt lenger sør på Karaitivu ligger det et lite lokale der noen kvinner er samlet til dagens arbeid. Denne gruppa er koblet sammen med andre kvinnegrupper, og utgjør et fellesskap på over 150 kvinner som produserer mat og andre varer for omsetning på lokale markeder.
Da FORUT besøker kvinnene, er det innspurt på dagens produksjon av røkelse. Dette er en viktig lokal vare, fordi mange bruker slik rimelig røkelse hjemme og ved besøk i tempelet. Her produserer kvinnene tynne pinner med et lag av en brennbar masse, før det dyppes i en olje med litt tilsatt parfyme. Stor sett alt er basert på lokale råvarer, med veldig enkle produksjonsmidler.
– Tidligere ble alt arbeidet gjort for hånd, men nå har FRIENDS kjøpt inn en liten manuell maskin som påfører den brennbare massen jevnere og raskere, forteller Bandula.
Kvinnene her har ikke elektrisitet, og baserer alt på håndkraft og dagslys.
Elverum Ungdomsskole og Green Basecamp
Med en årlig skoleaksjon i regi av Elverum Ungdomsskole skaffes det penger til aktiviteten Green Basecamp her.
Et titalls skoler med 2.500 elever får undervisning om hvordan vi kan ta bedre vare på nærområdet vårt, og unngå forsøpling og forurensning til havet. I tillegg gjennomføres det en omfattende nyplanting, ved at hver elev får en palme de planter selv.
– Det er viktig at nye generasjoner av unge lærer å behandle naturen og miljøet rundt seg på en bedre måte, spesielt her hvor både borgerkrig og naturkatastrofer har ødelagt mye, forteller Bandula.
Han forteller også at samarbeidet gjør at organisasjonen kommer tett på skoler og familier.
– I fjor fikk vi med mange foreldre som laget mat da vi hadde en plastryddedag langs en av de lokale strendene, og dermed skaper vi også en type familieaktivitet som vi ikke har så mye av fra før i dette området, understreker Bandula.
Han forteller også at FRIENDS får kjennskap til ekstra sårbare familier gjennom aktiviteten Green Basecamp, og at det gjør at flere familier kommer med i ordningen med tildelinger av matvarepakker.
Du kan også bidra til trygge barn på Sri Lanka. Bli FORUT-fadder!