Gavedryss da FORUT feiret 40 år

Endelig kunne FORUT feire jubileet med seminar og fest. Med ansatte, pionérer fra historien og andre celebre gjester til stede var det også mange som åpnet lommeboka for FORUTs arbeid.

I 2021 er det 40 år siden FORUT ble stiftet. Hele tiden har organisasjonen hatt Gjøvik som tilholdssted og verden som arbeidsfelt. 

Jubileumsdatoen var 28. april, men koronapandemien gjorde at feiringen måtte utsettes til lørdag 2. oktober. Til gjengjeld ble det delt ut ekstra mange gode ord og klemmer da festen endelig kunne begynne i Mølla selskapslokaler på Gjøvik. 

Dagen startet med et fagseminar om hvordan alkoholbruk og dårlig psykisk helse hindrer utvikling, viktige temaområder som FORUT har integrert i sitt utviklingssamarbeid. Flere unge stemmer fra land i Sør deltok via internett og fortalte om utfordringer i sine lokalsamfunn og ønsker for framtida. 

Se opptaket av seminaret. 

Statsforvalter i Innlandet, Knut Storberget, seniorrådgiver i FORUT, Ingvar Midthun, og ordfører i Gjøvik, Torvild Sveen.

Festmiddag med fint besøk 

På ettermiddagen var det på tide å feire Innlandets bistandsorganisasjon med en festmiddag. Blant gjestene var flere av pionérene fra NGU (nå Juvente) som satte i gang fiskeriprosjektet Cey-Nor på Sri Lanka, forløperen til FORUT. Ragnhild Sælthun Fjørtoft, mangeårig styremedlem og FORUT-ambassadør, representerte både seg selv og sin mann Arne Fjørtoft, som var den som først tok initiativet til solidaritetsarbeid på Sri Lanka i 1964. FORUTs første styreleder, Helge Kolstad, var også tilstede.

FORUTs eierorganisasjoner, IOGT, Juvente og Juba, var selvfølgelig representert. Det samme gjaldt den lokale IOGT-losjen og nære FORUT-venner, Losje Vårsol. 

Statsforvalter i Innlandet og mangeårig FORUT-ambassadør, Knut Storberget, kom. Det gjorde også fylkesordfører i Innlandet, Even Aleksander Hagen, og Gjøviks ordfører, Torvild Sveen. 

Artist Geirr Lystrup, som har laget mye musikk til FORUT Barneaksjonen, hadde med seg gitaren og skapte allsang. Knut Anders Sørum stilte med elpiano og bidro også til underholdningen.  

Selvfølgelig deltok både FORUTs styre og tidligere og nåværende ansatte, blant andre generalsekretærene gjennom de fleste av de 40 årene, Terje Heggernes og Morten Lønstad. 

Fylkesordfører i Innlandet, Even Aleksander Hagen, og generalsekretær i FORUT, Ida Oleanna Hagen.

Deltok med video 

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein kunne ikke komme fysisk, men bidro med en videohilsen. Han pekte blant annet på at mer enn seks millioner mennesker i Asia og Afrika har fått direkte hjelp av FORUT og partnerorganisasjonene. 

– Dere har utrolig god grunn til å være stolte over resultatene som FORUT har oppnådd gjennom disse fire tiårene. Som utviklingsminister er jeg glad og takknemlig av akkurat samme grunn. Takk for at dere er med på å dra verden i riktig retning, sa Ulstein. 

Se utviklingsministerens tale. 

Videohilsener kom også fra FORUTs mange partnerorganisasjoner i Asia og Afrika. Det er disse langvarige partnerskapene som er kjernen i organisasjonens utviklingssamarbeid. Partnerne skulle derfor gjerne vært med på festen, men pandemien ville det annerledes. 

Taler og store pengegaver 

I sin åpningstale presenterte styreleder Kari Hagen alle gjestene. Hun trakk særlig fram pionérene fra tiden før FORUT ble stiftet, som Kjell Veivaag og Svein Løsnæs. De var med fra begynnelsen da NGU i 1965 vedtok å stifte et fiskeriprosjekt i Jaffna, nord på Sri Lanka. Det var dette prosjektet som var forløperen til FORUT.

Eierorganisasjonene åpnet gavedrysset med å overrekke hele 100.000 kroner i bursdagsgave da de holdt sin tale. 

– Vår visjon er at folk over hele verden skal få leve frie og meningsfylte liv uten at alkohol eller andre rusmidler skal forhindre dette. Og ingen virkeliggjør den visjon bedre enn det FORUT gjør. Vi hadde et flott seminar i dag og den følelsen som fyller meg nå i kveld er ydmykhet og takknemlighet overfor dem som har gått foran og skapt denne organisasjonen, sa Ørnulf Thorbjørnsen, styreleder i IOGT. 

Kveldens høydepunkt sto Kirsten Tangen fra Losje Vårsol for. Hun overrakk en sjekk på 400.000 kroner som bursdagsgave mens det gikk et gisp gjennom forsamlingen. 

Les mer om gaven fra Losje Vårsol.

Svein Løsnæs pekte i sin tale på at det er takket være Arne Fjørtofts initiativ på 60-tallet at alle kunne samles til feiring denne kvelden. På vegne av Larvik Juvente-lag overrakte han en gave på 50.000 kroner. 

Mangeårig revisor, Kai Aasen, holdt en flott tale om hvordan samarbeidet med FORUT hadde åpnet øynene hans for kontrastene vi har i verden. Han var glad for å kunne overrekke en gave på 10.000 kroner. 

Ordfører Torvild Sveen hadde med seg en gave på 5000 kroner fra Gjøvik kommune. 

– FORUT må sies å være én av de store grunnene til å gå rundt med en button som det står #StoltavGjøvik på. I 40 år har FORUT sørga for at verden kan forandres. Og i 40 år har det faktisk gått an å forandre verden fra Gjøvik. Det er viktig at vi klarer å løfte blikket og se rundt oss, derfor er jeg glad for at kommunen endelig har fått på plass en fast samarbeidsavtale med FORUT, sa Sveen. 

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen og statsforvalter Knut Storberget trakk i sine taler fram at de er stolte av at FORUT er Innlandets bistandsorganisasjon. 

Kveldens morsomme og stødige konferansierer, superververne Rakel og Andreas Trondal fra Malvik i Trøndelag, bidro i kjent stil med et FORUT-faddervervestunt. De ba alle gjestene om å ta fram mobiltelefonen og sende en diktert melding til en venn med oppfordring om å bli FORUT-fadder. Det ga gode resultater! 

Kveldens konferansierer, Andreas og Rakel Trondal.

Takknemlige ledere 

Generalsekretær Ida Oleanna Hagen hadde mange å takke da hun var den siste som slapp til på talerlista. Hun takket pionérene som startet Cey-Nor-prosjektet på Sri Lanka, som senere skulle bli til FORUT. Hun takket ansatte og andre som bidro til feiringen. Men den største oppmerksomheten skulle gå til en helt spesiell person i FORUT-historien: Terje Heggernes. 

Heggernes var FORUTs første generalsekretær og jobbet i organisasjonen i 35 år til sammen. Han gikk av med pensjon før sommeren. 

– Du har alltid vært en god leder og har betydd mye for FORUT og alle som har jobba her. Med alle egenskapene dine er du som et multiverktøy. Du er den perfekte kombinasjonen av en igangsetter og en gjennomfører. Du er en rollemodell for et lederskap som har vært på sitt beste når vi og våre samarbeidsland har blitt satt på de alvorligste prøvene, sa Hagen. 

Heggernes selv ble satt ut av hederen. 

– Det er mye å ta innover seg. Tusen takk for anerkjennelsen. Men det har gått som en rød tråd gjennom feiringen i dag, at de gode resultatene og FORUTs posisjon skyldes godt teamarbeid og nært samarbeid med sterke partnere. Det er mange som har grunn til å være stolte, sa Heggernes. 

Han ville likevel trekke fram én person, nemlig FORUTs stødige økonomi- og administrasjonssjef, Lill Jørgensen. 

– Jeg har jobbet sammen med Lill i 35 år. Hvis det er sant at jeg har gjort en god jobb, så vil jeg dele det med deg, sa Heggernes til stående applaus fra en rørt forsamling.

Lill Jørgensen og Terje Heggernes. Gode kollegaer og venner i FORUT gjennom 35 år.

Se flere bilder fra feiringen i galleriet under.

Siste nyheter