– Grusomme og feige angrep

Sri Lanka er rammet av et omfattende og koordinert terrorangrep mot kirker og hoteller. – Det har aldri skjedd før at turister er mål på Sri Lanka. Angrepene kan føre til etnisk og religiøs uro og konflikt som kan bane vei for mer autoritære politiske krefter i tida som kommer, sier FORUTs generalsekretær, Morten Lønstad.

På morgenen 1. påskedag, 21 april, gikk det av åtte eksplosjoner ved kirker og luksushoteller i og rundt hovedstaden Colombo, Dehiwala, Negombo og Batticaloa. Over 300 skal være meldt døde og over 500 skadet ifølge AFP og VG.

– Ingen i FORUT er direkte berørt og vi har så langt heller ikke hørt om at noen av våre partnerorganisasjoner er rammet av angrepene, men situasjonen er uoversiktlig, sier Lønstad.

Terrororganisasjonen IS har tatt på seg skylden og skal ha jobbet gjennom en lokal organisasjon med ekstremister, ifølge myndighetene på Sri Lanka.

– Hardt prøvet land

– Sri Lanka har vært et hardt prøvet land og har sakte, men sikkert, bygd seg opp igjen som turistland, etter at krigshandlingene tok slutt for ti år siden. Derfor er det veldig tragisk og trist at Sri Lanka rammes på en slik måte. Dette er grusomme og feige angrep mot turister og troende som er samlet til høytid, sier Lønstad.

Etter hendelsene har han jevnlig vært i kontakt med FORUTs partnerorganisasjoner på Sri Lanka og nordmenn som ferierer i Colombo. Sosiale medier og nettforbindelse er mange steder stengt ned, derfor er det vanskelig å få kontakt med alle.

Nytt at turister er mål

– Angrepene kan føre til etnisk og religiøs uro og konflikt som kan bane vei for mer autoritære politiske krefter i tida som kommer, sier Lønstad.

Han peker på at turister og utlendinger i konflikter tidligere har vært skånet. Det gjorde det blant annet lettere å jobbe i landet under borgerkrigen.

– Det har aldri skjedd før på Sri Lanka at turister er terrormål. Turistindustrien er en av de viktigste inntektskildene til landet og dette skader både denne industrien og økonomien på Sri Lanka generelt. Dermed vil det ramme folk flest og føre til sosial uro, sier Lønstad.

Langvarig utviklingsarbeid

Sri Lanka er FORUTs eldste samarbeidsland og hvor organisasjonen fortsatt har et stort omfang på arbeidet. Det er særlig i nordområdene, hvor borgerkrigen som pågikk til 2009 herjet som verst, at FORUT jobber med rehabilitering og normalisering. Ellers i landet står samfunnsutvikling i fokus. FORUT jobber i landet gjennom fire lokale partnerorganisasjoner.

Siste nyheter