Et nytt dop sprer seg i Sierra Leone: Kush. Det ulovlige stoffet dreper drømmene til tusenvis og er raskt blitt et problem for en hel generasjon. Hva er dette nye dopet og hvorfor er det så problematisk?
Kush, også kjent som Spice eller K2, er et syntetisk narkotika som etterligner THC funnet i cannabis. Sammensetningen endrer seg stadig. Flere medier rapporterer at en av de nyere ingrediensene er menneskebein. Dr. Jusu Mattia har forklart til Channel 4 at svovel i menneskebein kan gi følelsen av å være ruset når det tas i store mengder. Som en følge av dette står Sierra Leone nå overfor et problem med gravrøveri.
Billig flukt fra virkeligheten
Det at sammensetningen av dopet kan varieres, gjør det billig å produsere. Dessuten blir det produsert lokalt og er dermed lett tilgjengelig. Kush er et såkalt «zombie-dop» som tar personen vekk fra virkeligheten og inn i en katatonisk tilstand.
Økningen i bruken av Kush har blitt fulgt av en økning i videoer på nettet av mennesker ruset på dopet som utfører farlige aktiviteter. Folk som sovner stående midt i veien og folk som slår hodene sine inn i vegger, er noen eksempler. Et vanlig kjennetegn på en person som har tatt kush, er hovne, betente føtter og ben, selv om årsaken til dette ikke er klar. The Telegraph skriver at dusinvis dør hver uke av dette nye dopet.
Kush er lett tilgjengelig. Mange bilvasker fungerer som skalkesjul for salg. En dose kush koster bare fem leoner, litt over to norske kroner. Til sammenligning koster et annet vanlig dop, Tramadol, 25 leoner, ifølge FORUTs partnerorganisasjoner i Sierra Leone. Alkohol er også dyrere enn kush.
Tilgjengeligheten og prisen på kush forklarer bare delvis hvorfor dopet har blitt utbredt i gatene og blant den unge befolkningen, som står overfor en ungdomsledighet på 60%, ifølge The Telegraph.
En studie utført av Ibrahim Bangura (2023) i «African Conflict & Peacebuilding Review» peker på flere årsaker til at spesielt unge menn velger å ty til kush og andre stoffer, blant annet ettervirkningene av borgerkrigen som endte for to tiår siden. Bruken av stoffer og marginaliseringen av unge fattige menn har ført til dannelse av gjenger med tydelige territorier.
En generasjon utryddes
16 år gamle Fatmata Kanu er en del av en barne- og ungdomsklubb (CYP) i Port Loko, organisert av FoRUT i Sierra Leone. Kush er et tema som engasjerer medlemmene.
– Det er mange mennesker rundt oss som misbruker kush. De er ikke redde for å skade andre, og det skremmer oss. Kush ødelegger liv og tømmer lommer. Ungdom bør bruke pengene sine på skolen i stedet. Mange dropper ut av skolen på grunn av kush, sier Kanu.
Nancy Gbamoi er lærer og medlem av Each One Save One Civil Society Organization og Sierra Leone Alcohol Policy Alliance (SLAPA). Hun hever stemmen og øker tempoet når hun snakker om kush-problemet.
– Dette stoffet ødelegger ungdommen vår. Som lærer ser jeg en hel generasjon forsvinne foran øynene mine. En jente på skolen min ble utvist fordi hun tok kush. Det var ikke den beste løsningen for henne. Snart er vi bare barn og gamle som bor i dette landet, sier Gbamoi.
Det er bare ett psykiatrisk sykehus i Sierra Leone, og nå er de fleste nye innleggelsene der relatert til Kush. Det er ikke nok kapasitet til å hjelpe alle som trenger det.
– Når du starter å ta kush er det bare to veier ut av det: psykiske lidelser eller død. Vi aner ikke hva vi kan gjøre for å hjelpe. Vi har verken medisinske institusjoner eller lovhåndtering som klarer å takle dette, sier Gbamoi.
Ikke kilden til problemet
Kilden til Kush-problemet er verken tilgjengeligheten eller prisen på stoffet. Det er den politiske og sosiale situasjonen. Mangel på tilgang til utdanning og jobbmuligheter fører til lav samfunnsmobilitet og stor fattigdom.
Sierra Leone ligger i dag langt nede på FNs indeks for menneskelig utvikling. En annen forklaring bak de dårlige kårene er høy sosial ulikhet. Ebolautbruddet og koronapandemien forverret situasjonen ved å begrense mobiliteten og muligheten til å tjene penger for unge mennesker over hele landet.
Kush sprer seg ikke bare i Sierra Leone, men også til nabolandene Liberia og Guinea. Dette skaper spenning mellom menneskene som bor på grensen. Ifølge Guinea er problemet at Kush passerer over grensen fra Sierra Leone til Guinea, og med det noen av samfunnsproblemene tilknyttet stoffet. En tilsvar på dette har vært å understreke at Kush er et symptom og ikke rotårsaken. Dessuten gjør dopets fleksible oppskrift at Kush like lett kan produseres i Guinea og Liberia som i Sierra Leone.
Alhassan Jalloh, programsjef i FoRUT i Sierra Leone, sier at kush-epidemien kan bekjempes med en felles innsats fra både sivilsamfunnet og myndighetene.
– Regjeringen i Sierra Leone har som mål å utvikle menneskelig kapital. Men vi kan ikke bli en produktiv og lykkelig nasjon med et samfunn tungt berørt av rusmisbruk. Sivilsamfunnets rolle er å sikre at forsyningskjeden ødelegges og å øke bevisstheten blant folk slik at de unngår å ta kush. Regjeringen, på sin side, bør gå gjennom og forbedre sin «2008 National Drug Controls Act» slik at den gjenspeiler en Vest-Afrikansk modell som fokuserer på rehabilitering og reintegrering av personer som bruker narkotika. Vi må handle nå, for vi er bekymret for ungdommen vår, sier Jalloh.
I mange lokalsamfunn omsettes kush på bilvaskesteder. (Alle bilder: Øyvind Strand Endal, FORUT)