FORUTs seniorrådgiver Øystein Bakke deltok i utenrikskomiteens høring om statsbudsjettet på Stortinget 21. oktober. Han delte FORUTs bekymring og skuffelse over at helse ikke prioriteres i bistanden.
Her kan du lese Øysteins innlegg:
Takk for anledningen. Først, FORUT slutter seg til alle de som understreker betydningen av 1%- prinsippet og at støtten til det sivile samfunnet må økes.
Jeg vil snakke om Kap. 160 post 70 om Helse og post 71 om WHO. Norge har lenge vært en ledende global helseaktør, blant annet med vekt på vaksine og seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.
Forslaget om å kutte i helse i statsbudsjett for 2025 er derfor skuffende. Arbeidet for å nå bærekraftsmål 3 om god helse for alle krever stabil og langsiktig innsats. Et kutt på nesten 103 millioner på dette kapittelet er ikke i tråd med Norges ambisjoner på området.
FORUT vil også minne om at det er de ikke-smittsomme sykdommene som tar flest liv, og står samlet for over 70% av dødsfallene i verden. Innenfor disse utgjør psykiske lidelser alene en stor og ofte oversett helsebyrde. Ikke-smittsomme sykdommer kan ikke begrenes med vaksiner, og ingen helsesystemer i verden kan tåle den helsebyrden som kommer hvis man ikke bruker kunnskapsbaserte virkemidler, for eksempel skattlegging, for å redusere risikofaktorene slik som tobakk, alkohol, usunn mat og manglende fysisk aktivitet.
La meg minne om at FNs høynivåmøte i 2025 skal handle om ikke-smittsomme sykdommer.
Vi ber derfor om at komiteen ber regjeringen opprettholde 2024-nivået på kapittel 160 post 70, med vekt på ikke-smittsomme sykdommer og psykisk helse
Forrige uke annonserte regjeringen med brask og bram bidrag på én milliard kroner i fleksible midler til Verdens helseorganisasjon over fire år. Men vi noterer at tilskuddet til WHO, for tredje år på rad står på stedet hvil på 235,5 millioner. Dette er ikke mye å skryte av.
WHOs folkehelsearbeid, herunder arbeidet mot ikke-smittsomme sykdommer i lav- og mellominntektsland, Special Initiative on Mental Health og SAFER-alkoholpolitikk-initiativet skriker etter ressurser.
Alkoholbruk er en betydelig risikofaktor for ikke-smittsomme sykdommer og øker i en rekke lav- og mellominntektsland. Samtidig finnes det knapt noen finansiering for å fremme et folkehelseperspektiv på alkoholpolitikken i disse landene. I dette arbeidet trenger WHO midler til å videreføre arbeidet med å redusere alkoholskader.
Vi ber derfor om at komiteen ber regjeringen øke tilskuddet til WHO og at Norge fortsetter å løfte ikke-smittsomme sykdommer, psykisk helse og reduksjon av alkoholskader høyt på agendaen i WHO.