Ny barneaksjon: Tusenvis av barn i Norge «reiser» til Malawi

Det handler om vann, ville dyr og trygge barn når FORUT Barneaksjonen i høst er tilbake med et nytt pedagogisk opplegg om livet i Malawi. Spellemannsvinnerne Silje og Maria har laget fersk barnemusikk som tusenvis av barn i barnehager i Norge skal synge og danse til.

I FORUT Barneaksjonen lærer barn i Norge om livet i andre kulturer, samtidig som de gjør en innsats for å gjøre verden tryggere for barn.

Malawi er et av verdens fattigste land og har store utfordringer. Likevel fokuserer ikke barneaksjonen på nød og elendighet. Her er læring og solidaritet i fokus.

Mer enn 1000 barnehager deltok i fjorårets aksjon og samlet inn penger til en ny barnehage i landsbyen til Hamphless (6) i Malawi. Nå får barna se resultatet og bli med på åpningen av den nye barnehagen.

Vann og ville dyr

Det nye opplegget heter «Hamphless og de ville sjiraffene». Barna lærer om det livsviktige vannet som hentes i brønnen i landsbyen og som dyrene er avhengige av på savannen. 

Gjennom film, plakater og fortellinger drar Hamphless og familien på safari for å se ville sjiraffer og lære om de utrydningstruede dyrene.

Sprudlende barnemusikk

Årets barnemusikk er laget av duoen Silje Sirnes Winje og Maria Solheim. Med fire nye, fengende låter, i tillegg til fem som ble sluppet i fjor, er det mye gøy å lytte til for barna som deltar. 

Maria og produsent Christer Gracia Slaaen reiste med FORUT til Malawi for å treffe Hamphless og familien høsten 2022.

– Å lage musikk til FORUT Barneaksjonen har vært spesielt givende og inspirerende. Møtet med Malawi og den fantastisk rike dyrefaunaen var en utrolig opplevelse. Ekstra spesielt var det å oppleve sjiraffene som har blitt tilbakeført til Malawi etter utryddelse, sier Maria.

– Vi har sett på nært hold hvordan FORUT jobber med å gjøre barn tryggere og hvor viktig dette er, både for enkeltindivider og for samfunn som helhet. Å bli kjent med landet, Hamphless og vennene hans var en stor opplevelse som vil sitte i kroppen og hjertet lenge, fortsetter hun. 

Egentlig er vi ganske like

I låta «Fantasi» kan barna drømme seg bort og være ville dyr i Afrika. Silje og Maria slipper også låtene «Løpe etter vann», «God morgen» og «Dans med oss». Fjorårshiten «Maladu, Malajeg, Malawi!» vil nok garantert også bli brukt av barnehagene som deltar i år.

– Vi håper musikken vår vil skape nysgjerrighet og engasjement for den fascinerende kulturen, spennende naturen og dyrelivet, og ikke minst det vennlige folket fra Malawi. Vi bor gjerne på hver vår kant av kloden og har det litt forskjellig, men egentlig er vi opptatt av mye av det samme. Egentlig er vi ganske like, sier Silje.

– Det har vært så moro å se og høre om mottagelsen av musikken vår i barnehager rundt omkring i Norge. Å få vite at barna synger, danser og gleder seg til sangene våre er utrolig inspirerende, sier Silje.

«Fantasi» og «God morgen» er ute 23. august, mens låtene «Løpe etter vann» og «Dans med oss» slippes 30. august.

Bidrar til trygge barn

En sentral del av Barneaksjonen er solidaritetshandlingen. Det pedagogiske opplegget avsluttes derfor med en innsamlingsaksjon til FORUTs arbeid for å gjøre verden tryggere for barn.

Pedagogisk kampanjeprodusent i FORUT, Kirsten Bjerkestrand Tschudi, gleder seg til å se årets materiell bli tatt i bruk over hele landet.

– Det er så flott å se hvor kreative og engasjerte barnehagene er både når det gjelder læring og å samle inn penger for å hjelpe andre. Takket være dette kan vi nå vise fram en stor, flott og trygg barnehage i landsbyen til Hamphless, sier Tschudi.

– Midlene kommer også mange andre barn til gode gjennom FORUTs arbeid for barns rettigheter i seks land i Asia og Afrika. Ved å delta er barna i Norge med på å bekjempe fattigdom, barnearbeid og barneekteskap, for å nevne noe. Så tusen takk til alle som bidrar!

Les mer om «Hamphless og de ville sjiraffene» og meld på din barnehage.

Siste nyheter