Det verst tenkelige

Det er ikke så lenge siden det skjedde. Det var juni og sommer, men for 14 år gamle Bimala et sted i Nepal senket et svart mørke seg.

FORUT er på sitt årlige besøk på krise- og omsorgssenteret Balika Peace Home utenfor Katmandu. Bimala sitter litt på avstand. Det er tre uker siden hun kom hit med hjelp fra politiet og folk fra FORUTs partnerorganisasjon Child Workers In Nepal (CWIN).

Oppløsning

Mørket i Bimalas liv startet da moren døde uventet, og faren giftet seg på nytt. Familien slik hun alltid hadde kjent den var forandret. Noe hadde skjedd. Noe skulle skje.

Da junidagene i 2023 var fine, kom katastrofen.

Bimala ble ett av så mange overgrepsofre som trenger hjelp.

Har det skjedd før juni også? Har det skjedd ofte? Dette er Nepal, men kunne også vært så mange andre steder i verden. I denne historien handler det om en fjortenåring som er skadet for livet, og en far som sitter i varetekt.

FORUT og Balika Peace Home

Besøket fra FORUT og Norge blir tatt varmt imot denne oktoberdagen. Bhagawati Shrestha har ledet senteret med stødig hånd og gode kolleger i mange år.

– Tusen takk for at dere støtter oss og kommer hit, sier Bhagawati.

– Her handler hverdagene om mye dramatikk og mange overgrep, og alltid om hver enkelt jente. Ankomstene kan være akutte, mens tiltakene vi setter inn er veloverveide, godt utprøvet og langsiktige.

Bhagawati forteller at det bor 60 jenter på senteret når FORUT er på besøk, de fleste i alderen 4 til 18 år. De får trygghet, helsehjelp, samtaleterapi og skolegang.

Hva skal skje med Bimala?

Det var venner av familien som slo alarm og reddet Bimala. Stemoren vil ikke hjelpe henne, og faren venter på hva som skal skje bak fengselsmurene.

Politiet sørget for at Bimala havnet på Balika Peace Home. Overgrepet er utført, men etterspillet kjenner ingen utgangen på.

– Slik har mange jenter det, sier Bhagawati.

– Vår jobb er å skape trygghet for mange jenter som har det slik. Skape framtidshåp og krefter til å starte på nytt.

Et lite smil

For to dager siden registrerte Bhagawati en endring hos Bimala. Et lite smil. Etter voldsomme uker med kasting av eiendeler og mye innestengt sorg løsner noe nå, tror hun.

Dette har de ansatte på Balika Peace Home sett så mange ganger; jenter som er redde og engstelige når de kommer, men som blir gitt tid til å oppdage tryggheten. Oppleve den. Stole på den.

– Jeg tror vi skal få til dette sammen med Bimala, sier Bhagawati.

– Hun er sosial og lærer lett på skolen. Jeg tror hun har det som skal til for at hun kommer opp av mørket. 

Lang vei

Uansett er veien lang for Bimala. Hun er skadet fysisk og psykisk, og trenger mye hjelp.

CWIN jobber med det lange løpet for alle jentene på senteret. De legger planer for dager, uker og år sammen med jentene. Noen kommer raskt videre, mens andre må ha hjelp og støtte gjennom mange usikre steg og mange usikre år.

Bhagawati forteller om en storesøster et sted i Nepal.

– Kanskje kan vi gjenforene Bimala med søsteren, men det blir uansett lenge til.

Bimala og de 59 andre jentene på senteret bærer på sine egne mørke historier om at det verst tenkelige skjedde.

FORUT har vært og skal være en sterk og langsiktig partner for CWIN og Balika Peace Home. Men først og fremst for hver jente som bor der. Og for de som fortsatt venter på redningen.

Vi bruker ikke Bimalas ekte navn i denne saken, for å beskytte identiteten hennes.

Vil du støtte arbeidet på Balika Peace Home? Bli FORUT-fadder!

Siste nyheter