Regnet trommer mot blikktaket i det enkle forsamlingshuset i en liten landsby utenfor Lilongwe, hovedstaden i Malawi. – Nei, nei, dere må jo gjøre som vi har lært. Ekteparene skal sitte sammen, lyder oppfordringen fra den lokale lederen.
Av gammel vane har mennene satt seg på benkene langs veggen, mens kvinner og små barn har tatt plass på betonggulvet et stykke unna. Det vanlige i Malawi er at kvinnene holder sammen med kvinner og at mennene gjør det samme. Mange ektepar lever derfor ganske parallelle liv, hvor de ser lite til hverandre under dagens gjøremål. Mange er ikke vant til å snakke sammen eller fatte avgjørelser sammen som et par.
Tøffe familieforhold
Når man bringer inn stor utbredelse av alkoholmisbruk og vold i nære relasjoner skjønner vi godt at mange familier kan være et ganske tøft utgangspunkt i livet for barna og relativt utrygge for kvinnene. Det er dette prosjektet Happy Family forsøker å gjøre noe med.
FORUTs partner Drug Fight Malawi samler ekteparene jevnlig for å snakke om temaer som «Hva er kjærlighet?», «Hva er respekt?» og «Hvordan være en familie?». Det kan høres enkelt ut når prosjektet beskrives, men resultatene er det lett å bli berørt av.
– Se på meg nå!
Par etter par trer frem på gulvet for å fortelle sin historie. Daniel og Nofita giftet seg 17. september 1983, etter det har de fått 6 barn. Daniel kan fortelle at de har hatt mange problemer. Hans løsning på problemene ble alkohol. Problemet var at den ikke løste noen ting, alkoholen sørget bare for at det ikke var nok penger igjen til mat eller å sende barna på skole.
Daniel forteller sin historie på chichewa, et av Malawis offisielle språk. Stemmen er trygg, blikket er fast og ryggen rak. Ansiktet sprekker opp i et smil og stoltheten lyser av hele ham.
– Jeg var ingen god far eller ektemann. Jeg hadde ingenting å være stolt av, men se på meg nå! Se hvordan jeg snakker!
Vår kollega som oversetter snur seg mot oss og sier «- Jeg tror ikke jeg trenger å forklare mer».
Prøver sitt beste
Happy Family er et prosjekt som opprinnelig startet i Sri Lanka og som FORUTs partnere der har lært videre til våre partnere i Malawi. Noe av det første som skjedde i Malawi da prosjektet kom i gang var at de diskuterte navnet. Mange mente at Happy Family ikke var et godt prosjektnavn fordi ingen familier er lykkelige hele tiden. Men man kan bli en familie som gjør så godt man kan. Derfor ble prosjektnavnet endret på det lokale språket chichewa.
I det lille forsamlingslokalet hører vi mange historier om familier som har vært preget av vold, alkoholmisbruk, manglende kommunikasjon mellom ektefellene og mangel på kunnskap om familieplanlegging. Én ting er de alle enige om: dette prosjektet har endret livet og familien radikalt.
Defson er en annen som har deltatt på kurset sammen med sin kone Theresa. Defson understreker at dette er første gang han har sett at organisasjoner tar tak i familiene.
– Alle de andre snakker enten om barnerettigheter eller kvinnerettigheter. Da får de ikke med seg hele bildet.
Paret har etter å ha vært med i prosjektet måttet sette seg ned og snakke om hvordan de to sammen best kan ta vare på familien sin. De har blitt enige om at det beste er at alle avgjørelser skal være felles avgjørelser til familiens beste. Kona Theresa tar over og forsetter:
– Ekteskapet kan være vakkert, for da har du alltid noen å snakke med. Hvis man ikke snakker sammen, kan man likegodt være singel. Nå snakker vi sammen om alt, til og med økonomiske avgjørelser. Hvis vi selger en ku nå, går ikke alle pengene lenger til mannen og hans behov, men også til barnas skolegang.
Happy Family til flere
Det er en fantastisk opplevelse å høre det ene ekteparet etter det andre fortelle om hvordan prosjektet har endret deres liv. Prosjektet blir i Malawi gjennomført både av MAGGA og Drug Fight Malawi. Under kan du se en film om hvordan MAGGA organiserer sitt prosjekt.
Hvis man skal trekke en hovedkonklusjon av alle parenes historier, så må det være denne: Vi vil ha flere samlinger og dette prosjektet må spres til flere lokalsamfunn og flere par må få ta del i denne endringen. Den utfordringen ønsker FORUT gjerne å ta sammen med våre faddere.