Jenni med verden i hjertet

I oktober var Jenni Howlid (17) fra Tønsberg endelig i Nepal sammen med den norske bistandsorganisasjonen FORUT. For Jenni var konfirmasjonsgaven fra familien et lite eventyr og noe hun har hatt i hjertet lenge, faktisk helt siden hun gikk i barnehagen.

Turen til Nepal var en gruppereise for faddere i FORUT, slik at de kan se med egne øyne hvordan organisasjonen arbeider sammen med mennesker i fjellandet.

– Jeg har vært FORUT-fadder lenge, helt siden jeg hørte om gategutten Omis i Katmandu da jeg gikk i barnehagen. Han var hovedpersonen i FORUT Barneaksjonen, et aktivitetsopplegg for barnehager, forteller Jenni.

Opplegget går ut på at barn i Norge lærer om hvordan barn i andre land lever. Jenni og familien er glad i reiser og opplevelser. Storebroren har tidligere vært i India, og besteforeldrene i Sri Lanka.

– Jeg har hørt spennende historier fra disse turene, og derfor ønsket jeg meg også en slik tur ut i verden da jeg var konfirmant. 

Hvilke forventninger hadde du før reisen?

– Jeg hadde mange ulike forventinger og var spent på min første reise til et land utenfor Europa. Etter alt jeg har hørt om Omis og Nepal var jeg forberedt på store kulturforskjeller, mye ulikhet, vakker natur og utsikten til Himalaya. I tillegg var jeg forberedt på at jeg skulle lære mye om dette landet i Asia, og det gjorde jeg virkelig, smiler Jenni etter hjemkomsten.

Jenni sammen med Elise Meyer (22) på tur.

Jevnaldrende på Balika Peace Home

Organisasjonen FORUT støtter blant annet driften av krise- og omsorgssenteret Balika Peace Home noen få mil utenfor hovedstaden Katmandu. Dit reiste også Jenni og reisefølget, og møtte jenter som er reddet ut av barnearbeid, vold og andre former for overgrep.

– Møtet med jentene der gjorde et veldig sterkt inntrykk. Jeg kunne sette meg ned sammen med jenter på min egen alder, med så ulike og vonde erfaringer. Til tross for all ulikheten, så var jentene på Balika lette å snakke med. De var stolte av Balika Peace Home, og av skolegangen og alt det andre de er med på der. Vi fikk være med på åpningen av et nytt skolebygg for jentene, og de sang og danset for oss.

FORUT støtter Balika gjennom den lokale barnerettighetsorganisasjonen CWIN, Child Workers in Nepal. Stedet er en del av tilbudet til jenter som kontakter organisasjonens krisetelefon, og under oppholdet får jentene tilbud om terapi, skolegang og fritidsaktiviteter som viktige grep for å komme videre i sine egne liv. 

Jenni forteller at hun visste om stedet før hun dro, men at møtet med jentene der likevel ble reisens sterkeste opplevelse.

– Jeg var forberedt på mange inntrykk, og det ble det også. Både jentenes historier og måten de ansatte arbeider på der er noe jeg vil huske lenge.

«Hode, skulder, kne og tå» sammen med jentene på krisehjemmet Balika Peace Home.

Møte med fattigdom

Nepal er et av verdens fattigste land, og er blant annet preget av en borgerkrig som tok slutt i 2006. Landet ble også hardt rammet av en jordskjelvkatastrofe i 2015. Krig og naturkatastrofer har vært ødeleggende for mye utvikling i Nepal, men nå er det tid for fred og gjenoppbygging i landet med litt over 30 millioner innbyggere.

FORUT har blant annet bidratt med byggingen av 20 landsbyskoler som raste sammen under jordskjelvet i 2015, og satser også på utbyggingen av et psykisk helse-tilbud for barn og unge i landet. FORUT og organisasjonens faddere har skaffet finaniseringen til landets første barnepsykiatriske klinikk, som Jenni også besøkte. Jenni forteller om et land med store forskjeller mellom mennesker.

– Jeg så mye fattigdom, mange dårlige hus og veldig dårlige veier. Samtidig ble vi hele tida møtt av hyggelige folk i byen og på landsbygda. Alle hadde et smil og vink til oss, og det er vel også noe vi kan lære av i Norge, kanskje?

Lokal innsats og samfunnsbygging

FORUT har arbeidet med en lang rekke prosjekter og programmer i Nepal i mange år. Mye av innsatsen er tilknyttet barnerettigheter, trygge levekår og matsikkerhet. Jenni har aldri før vært så tett på denne typen arbeid, og er takknemlig for å ha lært mer om internasjonalt utviklingssamarbeid.

– Jeg lærte mye om FORUTs innsats i landet, og om hvordan det også jobbes for at både lokale og nasjonale myndigheter skal forbedre levekår og styrke barn og unges rettigheter i et land der slike rettigheter har stått ganske svakt. Jeg la merke til hvordan innsatsen er basert på de lokale behovene som finnes. Det tenker jeg er viktig, siden det er lokalbefolkningen selv som vet hva som trengs for å skape lokal utvikling, forteller Jenni.

Hvorfor engasjerer du deg i dette?

– Fordi jeg har alltid vært opptatt av likhet. Helt siden jeg var liten har jeg lært om forskjeller i verden, og fortsatt husker jeg inntrykkene jeg fikk vi var på en familieferie til Romania. Jeg var bare fem år den gangen. Det er viktig at vi jobber for en likere verden for alle, tenker jeg. Derfor har jeg også engasjert meg i lokalpolitikken i Tønsberg gjennom AUF i noen år nå. Muligheten for å forbedre egne levekår betyr mye for meg. Folk over alt må få muligheten til sosial mobilitet. Jeg er overbevist om at mindre sosiale forskjeller er viktig for at verden skal bli tryggere og bedre.

Inspirert 

Tilbake i Tønsberg sitter Jenni med mange erfaringer, inntrykk og bilder etter turen til Nepal.

– Det ble virkelig mange sterke inntrykk til inspirasjon framover. Jeg merker også at jeg har fått mye mer motivasjon for skolen etter denne reisen! 

Jenni skal fullføre videregående, men er også i gang med tanker rundt hva som kommer senere.

– Jeg er inspirert til å studere internasjonalt, og vil prøve å utdanne meg i en retning som gir meg mulighet til å jobbe med internasjonalt utviklingssamarbeid, og i utviklingsland.

– Det var rett og slett veldig inspirerende å møte alle de som samarbeider med FORUT i Nepal, og se hva de får til i nært samarbeid med både barn, ungdom og voksne i dette flotte landet, avslutter Jenni, som virkelig har fått øynene opp for Nepal og verden omkring oss.

Vil du være med på innsatsen mot fattigdom og urettferdighet? Bli FORUT-fadder!

Siste nyheter