Kari fotograferer de fine folka i Nepal

FORUT har litt over 3000 faddere, og ei av dem heter Kari. Hun bor i Fredrikstad, er glad i å fotografere og har vært med siden starten – fra den gangen det tidligste arbeidet skjedde i regi av Norges Godtemplar Ungdomsforbund.

Kari Mikalsen var bare ungjenta da hun rundt 1970 hørte Arne Fjørtoft fortelle om hvordan ungdommer i Norge kunne gjøre en forskjell for fattige fiskerfamilier nord på Sri Lanka.

Ved inngangen til søttitallet hadde Kari funnet seg et godt ungdomsmiljø i det lokale NGU-laget på Hafslundsøy. Hun var tiltrukket av et godt sosiale fellesskap, og av freds- og solidaritetsarbeidet i regi av NGU.

– Jeg husker “Te-for-ti»-aksjonen, der vi samlet inn penger til fiskeriprosjektet på det som den gang het Ceylon, forteller Kari.

Hun husker også en eksotisk opplevelse i Oslo.

– Jeg var helt storøyd og begeistret over at vi skulle ha en stor aksjon i hovedstaden, og at NGU hadde fått avtale med et sirkus som bidro med en elefant som vandret gjennom gatene! Mer eksotisk kunne det vel ikke bli, som et aktuelt blikkfang for vårt engasjement og vår aksjon for fiskerfamilier på ei tropeøy i det indiske hav! 

Nesten en reise 

Kari har aldri vært noen organisasjonsleder i fremste rekke, men har hatt stor glede av arbeidet litt lenger “bak”, på lokal- og kretsplanet. På den tida var det hundrevis av likesinnede ungdommer i organisasjonen. De reiste på kurs rundt i Norge og til Island, Finland og Danmark. Mye handlet om innsats mot alkohol og andre rusmidler, og om solidaritetsarbeidet på Sri Lanka.

– Jeg var engasjert og opptatt av gode vennskap, og så kom det en mulighet for å melde interesse for en reise til Sri Lanka. Det ble vel nesten til at jeg reiste, men dårlig økonomi og litt frykt for en så lang reise gjorde at det ikke ble noen tur til Sri Lanka den gangen.  

Heldigvis handler ikke Kari sitt engasjement først og fremst om egne opplevelser, men om noe større. Det handler om å tilhøre et fellesskap som skaper forandring og forbedring for andre, både lokalt og internasjonalt. 

– Alle vet at alkoholbruk kan føre til sosiale problemer, vold og fattigdom, og dette rammer folk i Norge og resten av verden. Dette var mitt engasjement. Jeg ville kort og godt bidra til en bedre verden på min egen måte, selv om reisen til Sri Lanka altså ble for mye for meg den gangen.

Noen av Karis bilder som er til salgs i FORUTs nettbutikk.
Endelig til Nepal 

Etter hvert ble det litt mer reiselyst og reisemuligheter for Kari, med Europa som mål. Ungdomstida i NGU var over, og innsatsen på Ceylon/Sri Lanka ble organisert inn i den nye organisasjonen FORUT i 1981. Etter hvert kom organisasjonsarbeidet litt mer på avstand, men kontakten med gode venner fortsatte. Kari har lenge kjent på en begeistring for Nepal, og kjente på spenningen med en mulig reise med FORUT.

– Men det var mange tanker i hodet på en gang, forteller Kari.

– Jeg har noen helseutfordringer som begrenser meg, men ble etter hvert overbevist om at jeg kunne takle denne turen til Nepal. Det ble virkelig en øyeåpner for meg i voksen alder, og en reise ut av Europa og levekår jeg kjente godt. 

For et land – for et folk! 

I løpet av de senere åra har det blitt to turer til Nepal for Kari – første gang i 2017, deretter i 2019. 

– Noe av det jeg husker aller best fra den første turen, var lyden av dette landet! Så mye lyd av folk, maskiner og trafikk! Så imponerende og frodig natur! Jeg har aldri sett maken til mylder av folk som i Katmandu, det var faktisk ganske overveldende for ei som ikke er så veldig reisevant utover Norge og noen land ikke altfor langt unna.  

Kari tenker på alt hun har opplevd på sine besøk til Nepal i 2017 og 2019, og er ikke i tvil om at det er folka i Nepal som gjør sterkest inntrykk.

– Jeg har så mange gode minner etter reisene med FORUT, og så mange sterke historier fra mennesker med helt andre liv enn de vi lever i Norge. FORUTs partnerorganisasjon CWIN er en organisasjon med sterke og engasjerte ledere og ansatte som har arbeidet for utviklingen av sitt eget land helt siden de selv var ungdommer, og jeg er målløs over det engasjementet de leverer i arbeidet sitt år etter år. Vi snakker om folk som er med når landet nå utformer ny politikk etter mange år med borgerkrig, og som samtidig har et varmt hjerte for barna som lever i fattigdom på landsbygda eller i bygatene, helt ned til hvert enkelt barn. Det er mange sterke inntrykk, men også trivsel, glede og mye latter. 

– Sumnima Tuladhar er en av grunnleggerne av CWIN, og hun har like detaljert kunnskap om de store politiske prosessene som hvert enkelt barn på Balika, og det rører meg. Jeg er glad jeg har fått møte henne i Nepal, og at hun også har vært på besøk hos meg i Fredrikstad. Verden kommer veldig tett på, på denne måten sammen med FORUT!

På bildet i toppen av saken er Kari sammen med Sumnima i Nepal.

Balika Peace Home 

Noen mil utenfor Katmandu ligger Balika Peace Home, et krise- og omsorgsenter for jenter, drevet av CWIN. Hit kommer unge jenter som er reddet ut av prostitusjon og barnearbeid, eller som trenger akutt hjelp av andre grunner. Kari sier møtene med disse jentene har vært spesielt sterkt, og at det handler om å bli kjent med enkelthistoriene.

– I 2017 fikk jeg se ei lita jente som danset så spesielt vakkert sammen med de andre. Etter dansen fikk vi høre historien hennes, og det viser seg at hun var hjerteoperert noen måneder tidligere. Hun kom fra en lutfattig familie oppe i fjellene som ikke kunne betale for noen legehjelp, og langt mindre kunne bringe henne til noe sjukehus i byen. Men hun ble altså funnet av CWIN. Hun ble hentet, ble operert og overført til Balika Peace Home for opptrening. Det er klart at denne jenta fester seg til minnet mitt, og jeg glemmer henne aldri.

– Jeg er faktisk veldig stolt av at jeg gjennom store deler av livet mitt har støttet FORUT og dermed partnerorganisasjonen CWIN, som stadig finner fram til jenter og gutter som trenger at noen ser dem og redder dem! 

Et fotobidrag 

FORUTs faddere bidrar til viktig innsats med sine 250 kroner i måneden, og mange bidrar også med innsats utover dette. Noen samler inn penger med egne innsamlingsaksjoner i sosiale medier når de har bursdag, andre gir gaver ved andre anledninger, eller bidrar som frivillige i arrangementer. Kari har en stor interesse for fotografering, og har brukt dette som en gave til FORUTs arbeid.

– Det var litt tilfeldig at det ble slik, forteller Kari.

– En lokal pubeier i Fredrikstad inviterte meg til å holde en fotoutstilling. Jeg takket ja, og med noen arvede penger kunne jeg få til en liten utstilling med Nepal-bilder i store formater. Da kunne jeg både stille ut og selge bilder, der alle inntektene gikk direkte til FORUT. Noen bilder ble ikke solgt, og de henger nå på FORUT-kontoret på Gjøvik, og er for salg i nettbutikken. Uansett er jeg glad for at jeg kan bidra til inntekter for FORUT med kameraet mitt, og at jeg kan bidra med noen gode inntrykk gjennom fotografier fra nettopp Nepal. 

Hva er ditt neste steg i engasjementet for FORUT? 

– Tja, sier Kari.

Hun er usikker på om helsa og økonomien holder til de helt store reiseprosjektene framover, men hun drømmer om at det kan bli aktuelt med noen nye opplevelser og erfaringer sammen med FORUT.

– Da blir det i så fall i form av en tredje tur til Nepal! Jeg har blitt veldig glad i mange mennesker der, og i den milde og gode omgangsformen mellom mennesker. I 2019 var vi i Nepal under høytiden Tiwali, da folk pynter med fargerike motiver og besøker hverandre i byen og i landsbyene. Overalt var det vakre og fargesterke motiver, og overalt hilste folk til hverandre med smil og håndflatene samlet foran seg. Det er så vakkert!  

– Jeg vil gjerne tilbake til de fine folka i Nepal for tredje gang, avslutter en av FORUTs mest trofaste støttespillere og faddere.

Dette bildet har Kari tatt utenfor krisetelefonen og krisemottaket Child Help Line i Katmandu.

Siste nyheter