Sandefjord-elevenes møte med Sri Lanka

 

Sandefjord Videregående Skole samarbeider med FORUT og vår partner RAHAMA om bygging av hus for flyktninger som skal gjenbosettes i Pallai, nord på Sri Lanka. I september 2017 var to elever og en lærer fra skolen på besøk i prosjektområdet. Her er elevenes egne ord om opplevelsen.

Vi, Amalia Ibsen og Jonas Aasland, kom nylig hjem fra Sri Lanka. Vi er solidaritetsaksjonslederen og elevrådslederen ved Sandefjord videregående skole, og vi har vært på en reise i samarbeid med bistandsorganisasjonen FORUT og skolen vår.

Skolen vår har et samarbeid med FORUT, som går ut på å bygge totalt 60 trygge og stabile hjem til 60 familier. Dette inkluderer også trygge toaletter, nye brønner med rent vann og muligheten til å kunne dyrke noen grønnsaker eller frukter utenfor sitt eget hjem. Muligheten for dyrking gir familiene mat på bordet, samt muligheten til å kunne selge varer på markeder og med det få sin egen inntekt. Prosjektet strekker seg over tre år, hvor det bygges 20 hus per skoleår. Prosjektet avsluttes høsten 2018.

Dette prosjektbesøket var spesielt viktig for oss, da vi fikk se hvordan pengene vi har samlet inn faktisk ble brukt. Hvert år arrangerer Solidaritetskomitéen og Elevrådet ved skolen en solidaritetsaksjon, hvor elevene må samle inn minst 300 kr hver til prosjektet.

Vi besøkte flere forskjellige prosjekter som FORUT har bidratt til å starte. Dette var hus som ble bygget for familier som mistet alt de eide da tsunamien traff i 2004, og enslige enker og mødre som har fått hjelp til å komme inn i arbeidslivet slik at de kan forsørge familiene sine. Det var fint å få lov til å besøke disse prosjektene, da det gav oss et større innblikk over hvordan situasjonen i landet er, og hvor viktig bistanden vi yter faktisk er.

Vi besøkte selvfølgelig også prosjektet som SVGS står for. Her fikk vi snakke med forskjellige mennesker, som for eksempel ei enke og hennes to barn. De hadde akkurat flyttet inn i et av husene som er sponset av Sandefjord videregående skole. Vi opplevde at vårt bidrag virkelig hjalp, og at familienes liv ble forandret til det positive. De fikk for eksempel tilgang til rent vann, og tak over hodet. Det er mulighet for å låse dørene på både husene og toalettene, noe som skaper en større trygghet for barna og kvinnene. Det var også satt i gang minerydding i områdene rundt, noe som gjør hverdagen mye tryggere.

Vi fikk også et godt innblikk i kulturen på Sri Lanka, da vi reiste gjennom landet og besøkte steder som Colombo, Jaffna, Sigiriya og Kandy. Vi besøkte flere forskjellige templer, og så hvordan de ulike religionene har stor betydning for menneskene på Sri Lanka.

Etter å ha besøkt prosjektene og snakket med familiene, innser vi hvor heldige vi er som bor i et land som Norge, hvor vi slipper å være redd for å plutselig tråkke på en landmine, og hvor det å kunne låse døra, ha rent vann og mat på bordet er en selvfølge.

Vi har vært på en reise som vi kommer til å huske resten av livet. Vi er klare til å informere elevene på skolen om reisen, og til å engasjere dem til å gjøre en så god innsats som mulig videre i dette prosjektet. Vi tror at å se hvordan pengene vi samler inn påvirker livene til familier som bor i et så annerledes land enn Norge, vil motivere ungdommene til å hjelpe, og til å gi størst mulig innsats i dette og kommende prosjekter både i og utenfor skolens regi.

Tusen takk FORUT for muligheten til å være med på denne reisen.

Amalia Ibsen og Jonas Aasland

Siste nyheter