I 23 år har Grethe Wiik og Roy Hagen drevet barnelosjen Skogblomsten Juba på Lørenskog, og for noen uker siden fikk de kommunens frivillighetspris for innsatsen. Samtidig som de takket for prisen, ga de pengegaven på 15 000 kroner direkte videre til FORUT. Det sier ganske mye om disse to ildsjelene på Lørenskog.
Historien om Roy og Grethe går mye lenger tilbake enn 23 år. De to møttes i 1976, og har lang fartstid i FORUTs eierorganisasjoner, IOGT, Juba og Juvente. Først og fremst har dette organisasjonslivet handlet om barn og unge i Lørenskog.
Skogblomsten Juba ble stiftet i 1923 og har hele tiden tilbudt mange ulike aktiviteter for barn. På nittitallet var det fallende interesse for tradisjonelt foreningsliv, og det lokale IOGT-arbeidet ble derfor utvidet med blant annet barneteater.
Muligheter for alle
I årene som har gått siden de to tok over som ledere etter Grethes far, Aage Wiik, er det satt opp 28 teaterforestillinger i Skogblomsten Juba. Temaene er blant annet hentet fra Jungelboken, Løvenes konge og Aladdin. Med bare 200 kroner i årskontingent, har teateraktiviteten vært tilgjengelig for alle barn, også for dem som ikke har råd til dyrt utstyr og høye årskontingenter.
– Det handler om å bli sett og få muligheten til å delta på aktiviteter uten å bli satt på sidelinja. Jeg har sett flere av dem som har kommet til oss og vært veldig stille, som etter hvert står på scena og blomstrer. Det er utrolig gøy å se, sa Roy til Romerikes Blad etter tildelingen av frivillighetsprisen.
Så hvor kommer FORUT inn i dette arbeidet?
– Våre tre organisasjoner står bak FORUT, og sammen deler vi viktige prinsipper som blant annet at rus er et hinder for utvikling for mange. I 2006 var vi med FORUT til Sri Lanka, og fikk se hvordan det ble arbeidet med praktisk solidaritetsarbeid med mange familier, forteller Roy. Han var på Sri Lanka første gang i 1975, og har også vært der på et tredje besøk for få år siden.
Både lokalt og internasjonal perspektiv
Roy og Grethe forteller om at det alltid har vært viktig for Skogblomsten Juba med et lokalt og internasjonalt perspektiv i arbeidet. Derfor har foreningen hatt årlige innsamlinger til FORUT, selv om koronapandemien stoppet dette i år. Derfor ble det raskt klart for de to at selve prispengene skulle sendes videre til nettopp FORUT.
Etter alle disse årene med frivillig innsats, hvor henter dere engasjementet og energien fra?
– Det som betyr noe er når jeg vet at vi kan ha gjort en forskjell i livet til noen, sier Roy.
Grethe fortsetter:
– Vi har vært helt avhengige av økonomisk støtte fra kommunen og ulike stiftelser, i tillegg til frivillig innsats fra foreldre. Det er slik vi har arbeidet, slik at hundrevis av barn gjennom alle disse årene har fått venner og opplevelser gjennom Skogblomsten Juba.
De to er i det hele tatt veldig opptatt av at de kan ha gjort en forskjell for mange barn, og kanskje aller mest for de som ikke har funnet seg til rette med andre aktiviteter. De har ønsket å være tilstede med gode aktiviteter for alle, uavhengig av barnas bakgrunn og erfaring. De har sett hva de kan få til i Lørenskog, og studieturene med FORUT har vist behovet for å bidra med hjelp og støtte til barn og unge også andre steder i verden.
I 2023 fyller Skogblomsten Juba 100 år, og Grethe og Roy har ingen planer om å gi seg med det første. Det er gode nyheter for mange!
Bildet øverst: Roy (69) og Grethe (64) møttes for 45 år siden, og har de siste 23 årene ledet Skogblomsten Juba på Lørenskog. (Foto: Julie Refseth, Romerikes Blad. Publisert med tillatelse.)